Chemtrail Skeptic

A blogon a chemtrail összeesküvés elmélettel, annak bizonyítékaival és állításaival foglalkozok szkeptikusan. Eredetileg egyetlen bejegyzésbe szerettem volna leírni mindezt, de az idő előrehaladtával, ahogy egyre inkább beleástam magamat az összeesküvés elméletbe, egyre csak gyűltek az infók és az ellenbizonyítékok. Egyszer csak azon kaptam magamat, hogy egy többtízoldalas dokumentumon dolgozok már hónapok óta. A blogon ezt a hatalmas dokumentumot osztottam fel bejegyzésekre.

"Régen nem voltak ilyen kondenzcsíkok, főleg nem ennyire sok!"

Közzétéve: 2014.03.19. 09:31 | Szerző: Kovács Nándor

A bejegyzés címe a chemtrail hívők egyik klasszikus tételmondata a sok közül. Szerintük ugyanis régen nem voltak kondenzcsíkok, és főleg nem ilyen mennyiségben.

Szedjük ketté ezt az állítást, mert külön-külön is elég hosszan lehet róluk írni. Az első része, miszerint régen nem voltak kondenzcsíkok (hosszan megmaradók meg pláne nem) elég könnyen megcáfolható. Elég csak megnézni az alábbi képgalériát, amiben főleg 2. világháborús fényképeket gyűjtöttem össze a ContrailScience.com weboldalról és a Google képkeresőjéből.

De nem csak a 2. világháborús felvételekkel lehet példálózni. Az 1959-ben bemutatott Spartacus című film több jelenetében is megfigyelhetők kondenzcsíkok az égen. További képek a Metabunk fórumon.

contrailscience.com_skitch_Spartacus_contrails_20120807_144510.jpg

Több lett-e a kondenzcsík? Egyértelműen. Elég csak megnéznünk az alábbi ábrát, amin jól látható, hogy 2008-ra mennyire sok útvonal lett. (A képre kattintva nagyobb méretben is megtekinthető.)
scimaps.org_submissions_7-digital_libraries_maps_thumbs_EVOL_EPASS_80_08_V1R.pdf-20110309-070405.jpgLátható, hogy a légi forgalom 20 év alatt a többszörösére nőtt, és egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy ez a növekedés töretlen marad az elkövetkező évtizedben is. A repülőgépgyárak kapacitása hosszú időre előre lekötött, a következő húsz évben húszezernél is több új gép áll majd szolgálatba, miközben ennél jóval kevesebbet vonnak ki a forgalomból. Ebből pedig az következik, hogy az elkövetkező időszakban egyre több kondenzcsík lesz az égen.

Amikor azt vizsgáljuk, hogy több lett-e a kondenzcsík felettünk más okokat is figyelembe kell vennünk. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy ma már elterjedtek a fényképezőgépek, videokamerák, bárki lencsevégre tud kapni egy kondenzcsíkot, ahogy például a ContrailSpotting.com fórum lelkes fotósai is teszik. Azon is érdekes egyébként elgondolkodni, hogy a ContrailSpotting fórumozó egyáltalán nem összeesküvés elmélet pártiak, pedig ha mások nem, ők biztos ki tudnak szúrni azonosítatlan, felségjelzés nélküli, vagy álcázott repülőgépeket.

Maga az összeesküvés elmélet is egy öngerjesztő folyamat. Sokan addig nem is figyelték az eget, amíg nem hallottak erről az összeesküvésről, így nincs emlékük arról, hogy mi volt korábban az égen (szelektív memória). Aki pedig foglalkozik az összeesküvés elmélettel, és keresni kezd egy bizonyos mintát, az biztosan találni is fog valamit.
8465489391_8bd2928834_b.jpgEz egy természetes, az evolúció során kialakult képességünk. Agyunk mintázatkeresésre van genetikailag bekódolva, ez segítette őseinket a túlélésben. Az apoféniának nevezett spontán reakció során egymástól független dolgokat kapcsolunk össze. Ezt úgy kell elképzelnünk, hogy amikor régen megrezzent a fű, az ősember két dologra gondolhatott: vagy egy vadállat rejtőzik a sűrű növényzetben, vagy csak a szellő játszadozott vele. Ha előbbire gondol és csak a szellő volt az, akkor feleslegesen aggódott, de legalább elővigyázatos volt, hamar túlteszi magát rajta és éli tovább az életét, ezt az esetet elfelejti. Utóbbi esetben viszont, ha esetleg mégis egy vadállat rejtőzött a fű között, akkor ráfázott a könnyelműségére. Ezért az ősember megtanulta, hogy mindig a lehető legrosszabbra készüljön fel, mert akkor nem érhetik meglepetések.

Manapság már nem kell a fűben meglapuló tigristől félnünk, de az a képességünk megmaradt, hogy egymástól független dolgokat kapcsoljunk össze, és ez rengeteg érdekes, pszichológiai jelenséghez vezet, többek között az összeesküvés-elméletekhez és a parajelenségek észleléséhez. Erről szól Micheal Shermer két TED előadása (Az önbecsapás mögötti minta és Miért hiszünk el furcsa dolgokat?), a Nyest.hu-n is olvashattok a témával kapcsolatban egy cikket, ebben a bejegyzésben én is foglalkoztam vele, valamint érdemes elolvasni Richard Wiseman Paranormalitás című könyvét a témában.

Tehát megállapítottuk, hogy több lett a kondenzcsík az égen, és ez a tendencia a jövőben folytatódik majd, de vajon bizonyíték-e ez a chemtrailezésre? A válasz az, hogy nem. Ez csak arra bizonyíték, hogy több repülőgép közlekedik felettünk, és egyáltalán nem támasztja alá a chemtrail elméletet.

komment

süti beállítások módosítása