Chemtrail Skeptic

A blogon a chemtrail összeesküvés elmélettel, annak bizonyítékaival és állításaival foglalkozok szkeptikusan. Eredetileg egyetlen bejegyzésbe szerettem volna leírni mindezt, de az idő előrehaladtával, ahogy egyre inkább beleástam magamat az összeesküvés elméletbe, egyre csak gyűltek az infók és az ellenbizonyítékok. Egyszer csak azon kaptam magamat, hogy egy többtízoldalas dokumentumon dolgozok már hónapok óta. A blogon ezt a hatalmas dokumentumot osztottam fel bejegyzésekre.

Morgellons-szindróma

Közzétéve: 2014.03.19. 09:48 | Szerző: Kovács Nándor

Picture 1.pngA Morgellons-szindrómának nevezett tünetegyüttest 2002-ben Mary Leitao (a képen) dobta be a köztudatba. Ekkor történt ugyanis, hogy az akkor kétéves fiának ajkán sebeket talált. Aggódó anyukaként mintát vett a sebekből és megvizsgáltatta. Az eredmény pedig megijesztette őt, hiszen színes szálakat talált a sebben. Megfigyeléseit közzétette az Interneten, és ő adta a Morgellons-szindróma nevet is a betegségnek. Az elnevezést 17. századi francia orvosoktól származik, akik egy olyan lázzal járó, elsősorban a fiatalokat támadó betegséget neveztek el így, aminek következménye, hogy erős, fekete szőrszálak nőttek a beteg hátán. A betegség, Languedoc városában élt Morgellons család után kapta nevét, a feljegyzések szerint ugyanis itt diagnosztizálták először a betegséget.

Nem kellett hozzá sok idő, hogy a chemtrail hívők a szálakat, „nano alumínium szálakként” (sic!) azonosítsák, mások pedig nanoméretű robotokat lássanak bennük.

De mi is ez a Morgellons szindróma, mik a tünetek?
A Morgellons szindrómában szenvedő beteg úgy érzi, hogy valami mászkál a bőrén vagy a bőre alatt. Nem tudja megállni, hogy ne vakarja a viszketés helyét, ezzel rengeteg sebet ejt magán. A sebekből vett mintákban minden esetben hosszabb, rövidebb szálakat lehet találni, amik a chemtrail hívők szerint speciális szálak/nano robotok, amiket a chemtraillel juttatnak a levegőbe.

Mary Leitao 2006-ban létrehozott egy weboldalt és egy magánszervezetet a Morgellons Research Foundation-t (MRF), aminek az volt a célja, hogy összegyűjtse a világ minden tájáról a Morgellons szindrómában szenvedő betegek adatait. Egy tudásbázist szeretett volna kiépíteni a betegség tüneteiről és lehetséges kezelési módjairól. Továbbá szerette volna elérni, hogy az orvostudomány foglalkozzon a problémával komolyabban is.

Már a korai időszakban is rengeteg orvos rámutatott, hogy a Morgellons szindróma tünetei nagy hasonlóságot mutatnak egy már jól ismert pszichiátriai betegség, a téveszmés parazitózis tüneteivel. A téveszmés parazitózisban szenvedő beteg ugyanis úgy érzi, hogy élősködők, férgek, bogarak mászkálnak a bőre alatt, vagy azok belülről akarják felfalni. Ezért gyakran kaparja a bőrét, rosszabb esetben késsel vágja meg magát, amibe akár bele is halhat.

Természetesen a több száz, ezer magát Morgellons-betegnek vélt személy, sértésnek vette, hogy pszichiátriai esetnek nyilvánítsák őket az orvosok, mindenféle vizsgálat nélkül. A hivatalos orvostudomány ilyen hozzáállása ráadásul továbbnövelte a chemtrail hívők és a Morgellons-betegek gyanakvását.

Végül 2008-ban sikerült elérniük, hogy egy átfogóbb, 4 éven keresztül tartó vizsgálatot végezzenek el 115, magukat Morgellonsban szenvedőnek mondó önkéntesen. Az eredményeket 2012-ben a PLoS One közölte le, amiben a következő megállapítások szerepeltek:

  • a betegek többsége fehér, középkorú nő
  • az esetek felében a hajmintákban drog maradványokat fedeztek fel (pl: amfetamin, kokain)
  • a vizsgált személyeknek neurológiai panaszaik is voltak (pl. krónikus fáradtság)

Tehát a Morgellons szindróma valami újfajta betegség? Nem úgy tűnik. A sebekből vett mintákat is megvizsgálták és kiderült, hogy mindössze polimer és pamutszálak, ezek pedig a ruhákból származnak, illetve a levegőben folyamatosan jelenlévő apró foszlányok is megragadhatnak a nyílt seben.

Az MRF azóta bezárta kapuit, a honlap nem elérhető. Mary Leitao annak ellenére, hogy korábban könyvet is jelentetett meg és előadásokat is tartott a Morgellons szindrómáról, teljesen visszavonult és már nem kutat ez ügyben. Mások azonban hajthatatlanok és további vizsgálatok kezdeményeznek.

A Morgellons szindróma tehát egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy több, különböző betegséget, és esetet vesz egy kalap alá, így nem nevezhető új betegségnek. A vizsgált esetek többségében ismert allergiás reakció, bőrgomba vagy egyéb bőrbetegség volt kimutatható. De hát többszáz ember állítja, hogy a tünetek valósak, hogy lehet ez?

A válaszhoz ismét a pszichológiához kell fordulnunk. Az elsődleges probléma az, hogy a magukat Morgellons szindrómában szenvedőnek gondolt emberek, öndiagnózist tartottak, vagyis nem szakemberhez mentek a problémával. Az öndiagnózis során egyrészt óhatatlan beindul a nocebohatás, emiatt a tüneteket elkezdik magukon érezni. Részrehajlóvá válnak a határeseteknél, hajlamosak pozitív eredménynek elkönyvelni a nem egyértelmű jeleket is. Valamint szelektáltak a tünetek között.

Érdemes megfigyelni az állítólagos Morgellons betegek reakcióját is a 2008-as vizsgálatot megelőzően, amiről az Informed-en is olvashatunk:

Sok beteg nem bízik az orvosokban, és tartva attól, hogy nem veszik komolyan, nem csatlakozik a vizsgálathoz...”

Kicsit fura a logika, hogy azért harcolnak, hogy elismerjék őket, és vizsgálatot kezdeményeznek, amikor pedig ott a lehetőség, akkor elzárkóznak előle.

A másik ok, az Internet öngerjesztő folyamata. Manapság az Internetelérés a fejlett világban nem számít unikumnak, sőt manapság már az a ritka, aki nem szörföl a világhálón. Az Internet egy csodálatos dolog, de tele van veszélyekkel és úgy gondolom, hogy erre nem készítették fel kellőképpen a felhasználókat. Nem tanultuk meg, hogyan lehet szűrni az információt, és ez szerintem probléma. Sokan még ma is úgy gondolják, hogy az Internet a legmegbízhatóbb információforrás. Nos talán szakmai ártalom, de én nem így gondolom.

A Morgellons szindrómára a legjobb kifejezés talán az Internetes mém lehetne. Valaki kitalálta, bedobta a köztudatba, mások felkarolták, terjesztették, megint mások igazat adtak a mémnek és továbbosztották. Ennek az öngerjesztő folyamatnak is lehet az eredménye az, hogy sokan úgy gondolják, hogy Morgellons szindrómában szenvednek.

Morgellonsról olvasnivaló:
http://en.wikipedia.org/wiki/Morgellons
http://sososcience.com/2013/05/21/the-rise-and-fall-of-morgellons-disease/
http://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/682/csuszomaszok-a-bor-alatt
http://rationalwiki.org/wiki/Morgellons_disease
http://internettheories.blogspot.hu/2013/03/morgellons.html

komment

süti beállítások módosítása